België

Op deze pagina een selectie van wandelingen en fietsroutes in België die ik heb gemaakt en je wil aanraden.

Ga naar …
wandeling in de omgeving van Hoegaarden
wandeling door het oude centrum Antwerpen
wandeling door de belle époque wijk van Antwerpen

Ga naar …
fietsroute in de omgeving van Veurne

Hoegaarden Meldert Hauthem

De wandeling gaat door het Haspengouwse golvend weidelandschap met zware leemgrond getekend door een oude en bewogen geschiedenis. Je loopt door erosie uitgesleten holle wegen en over heuvels die een weids zicht op de omgeving geven met statige boerderijen, talloze kapelletjes en de St Gorgonius kerk die als een baken boven het landschap uitsteekt.

Een beschrijving van deze wandeling verscheen in de reeks ommetjes op de site van Pelgrimswegen naar Rome

Powered by Wikiloc

Klik hier voor het gps spoor

Hieronder een impressie van het interieur van het huis de Tulp in de Cogels Osylei.

Wandeling door het centrum van Antwerpen

Stadswandeling binnen de Spaanse omwalling en een oversteek naar het Vlaams Hoofd om van het panorama op de kernstad te genieten.

Powered by Wikiloc

Klik hier voor het gps spoor

Zurenborg – Oostenwijk – Stadspark – Middenstatie

Waterloo straat Zurenborg

In 1863 werd de scheepvaart op de boven Schelde tolvrij en werd na hevige polemieken, die niet moeten onderdoen voor het recente tunnel-brug gekibbel, besloten de Spaanse vestigingen af te breken en kwam er tussen de leien die de plaats van de Spaanse innamen en de nieuwe Brialmont omwalling een woonuitbreiding ’s gebied vrij. Dit toen landelijk gebied kwam dankzij de verbeterde economische situatie snel tot een stedelijke invulling. De belle epoque zou aanhouden tot de eerste wereldoorlog. Omwille van de excentrieke mengelmoes stijlen werd de architectuur in deze wijken al vlug verguisd en stond op het punt te verdwijnen tot er eind van de jaren 60 een tegen reactie kwam uit artistieke hoek en snel een hype werd.

Wandeling door straten uit de belle époque (1860-1900) in het oostelijk deel van Antwerpen. Vertrekpunt is het Station van Berchem aan de Cogels Osylei, langs de centers gaan we door de jodenwijk naar het stadspark en via de diamantwijk komen we aan het Centraal Station, in de volksmond Middenstatie. Hier kan je eventueel verder gaan met een stadswandeling door het centrum van Antwerpen.

Powered by Wikiloc

Klik hier voor het gps spoor

Deze fietsroute vertrekt in Koksijde aan zee of zo je wil het station van Veurne  en loopt door Bachten de Kupe. De streek maakt deel uit van de westhoek en is geklemd tussen de schreve dit is de grens met Frankrijk en de IJzer die in Nieuwpoort in de zee uitmond.

Eens Veurne voorbij kom je door veel kleine dorpjes in een open landschap dat pas achter Stavele licht begint te golven. Op deze plaats verschijnt het heuvelland in de achtergrond. In de dunbevolkte streek rijdt je over kleine asfalt of beton baantjes met weinig verkeer. In de dorpskernen maak je kennis met kasseistroken die nooit lang aanhouden. De Sint Sixtus abdij vormt het keerpunt van deze route en langs de Lovaart gaat het recht terug naar Veurne.

Hoe rustig de streek ook lijkt, ze is in het verleden bepalend geweest in de geschiedenis. Waarvan  het ijzerfront uit de eerste wereldoorlog dat in deze streek lag nog in ons collectief geheugen ligt en waarvan je meerdere verwijzingen op je fietstocht zult tegenkomen.

D

Powered by Wikiloc