T30 Noordoost Duitsland

Emden – Bremerhaven – Cuxhaven – Idstedt


Overzicht

Cuxhaven Waddenzee bezoekerscentrum
Bijzonder aan dit traject dat door de deelstaten Nedersaksen en Schleswig-Holstein loopt is dat je verschillende rivierdelta’s zal oversteken en dus gebruik moet maken van een aantal veren. In Delfzijl kan je rond de Eems-Dollard wandelen en de veer van Ditsum over de Eems nemen om in Emden Oost Friesland te komen. Maar een veer uit Delfzelf brengt je zo naar Emden. Sinds je Trier verliet bevinden we ons voor het eerst terug in Duitsland. De Dollard of Dullert in het Fries is één van de twee overgebleven estuaria in Nederland. Een estuarium is een trechtervormige zeemond met brak water. Het stadje Emden speelde een belangrijke rol als vluchthaven na de val van Antwerpen in 1585, getuigen hiervan zijn de vertrouwd klinkende familienamen die je op het kerhof aantreft. Vanuit Emden loopt de route naar een volgende estuarium, de Jadebusen bij de Pruisische marinestad Wilhelmshaven. De Jadebusen is een waddegebied dat bij laag tij grotendeels droog komt.

Tussen Emden en Wilhelmshaven ligt het 80 kilimoter lange Ems-Jade kanaal, de meest logische weg hier. Ook de kleinere paden in de omtrek zijn meestal verhard en langs het kanaal is een goed fiets en wandelpad. Geen onaangename omgeving om door te stappen maar om de eentonigheid te onderbreken kan je in Aurich de bus naar Bensersiel aan de kust nemen voor een tussendoortje op het waddeneiland Langeoog. Zowel in Aurich als op Langeoog is er een jeugdherberg.

In Wilhelmshaven kan je verder met de veer naar naar Eckwarden waar je langs de Noordzee kust naar Bexen aan de Weser loopt. De riviermonding over ben je in Bremerhaven en eens de bebouwde kom voorbij blijven we de waddenkust volgen tot in Cuxhaven aan de uitgestrekte monding van de Elbe. Hier wacht een veer je op om je van de deelstaat Nedersaksen naar Sleeswijk-Holstein te brengen waar het Kiel kanaal in de Noordzee komt. Deze vaart minder regelmatig dan de voorgaande veerboten dus op voorhand even natrekken zie verder op deze pagina. De Elbe is zoals de Rijn een natuurlijke grens die in de loop van de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld heeft. Even volgen we het kielkanaal waar grote zeeschepen met stilgelegde motoren voorbij schuiven om dan door een moerengebied naar de Elder te lopen. Bij Kropp even voor Sleschwig aan de Danevirken kom je op de Ossenweg .

De Ossenweg die in Wendel bij Hamburg vertrekt en verder overgaat in de Haervejen zijn beide onderdeel van de eeuwenoude Noord-Zuid landweg op de waterscheiding van Oost- en Noordzee. De grens met het Noorden is gedurende de eeuwen heen en weer geschoven in Sleeswijk-Holstein. We nemen als grens van Saksen en Vikingen de Danevirken aan, een duizendjaar oude vestingswal die een afsluiting vormde tussen Oost- en Noordzee en even ten zuiden van de huidige grens met Jutland in Denemarken ligt.


Deeltrajecten

Van Door Naar Afstand Stijgen Dalen Hoogte
Emden Oost-Friesland Wilhelmshaven 89
Wilhelmshaven Weser-marsch Bremerhaven 37 20
Bremerhaven Niedersachsen Cuxhaven 59 10
Bremerhaven Cuxhaven Idstedt 124 174 142 68

Emden – Wilhelmshaven

Klik op kaartje om in te zoomen of SPS spoor te downloaden
Klik hier om in te zoomen of het gps spoor te downloaden

Wilhelmshaven – Blexen

Klik op kaartje om in te zoomen of GPS spoor te downloaden

Bremerhaven – Cuxhaven

Klik op kaart om in te zoomen of GPS spoor te downloaden

Cuxhaven – IDSTEDT

Klik op kaart om in te zoomen of GS spoor te downloaden

Dagetappes

Bijkomende Informatie

Gidsen & Kaarten

Kaarten met wandelwegen in Schleswig-Holstein zie hier

Alternatieve wandelwegen

  • Van Hamburg of het Kielkanaal kan de Schlei-Elder-Elbe wanderweg gevolgd worden naar Schleswig op de site wanderkompass.de/Deutschland/Schlei-Eider-Elbe staat meer informatie en kan je een GPS spoor downloaden.
  • Ook de Europese wandelweg E1 komt ook door Schleswig Holstein. En volgt hier hetzelfde traject als de Ossenweg.
  • De Europese wandelweg E9 loopt van Amsterdam naar Hamburg. Deze loopt door Leer, Aurich, Wilhelmshaven, Bremerhaven en  Glückstadt en is dus goed te combineren met de Strada a Nord.
  • Uit Bremerhaven of in Brunsbüttel kan je richting Wesel lopen waar het pelgrimspad Ossenweg of Via Jutlandica start. Een route waar we op het einde van dit traject uitkomen.

Veerdiensten

  • De overzet aan de Elbe monding Cuxhaven – Brunsbüttel is al enkele malen onderbroken en hervat geworden. Raadpleeg hiervoor de site van Elbferry.
  • Een alternatief hiervoor is de overzet Wischhafen Glückstadt, meer info op de site frs-elbfaehre.de

Fotogalerij